Második lépés klub szórólapA megújult városrészben élők „második lépése”

Budapest IX. kerület Ferencváros Önkormányzata által 2014-ben közzétett, „Szociális városrehabilitáció Ferencvárosban, József Attila Terv I. ütem” városrehabilitációs projekt (KMOP-5.1.1/B-12-k-2012-0003) keretében elkülönített Programalap felhasználásával megvalósuló mini-projektek támogatása keretében valósul meg a projekt.

Projekt időtartama: 2014. 08. 01. – 2014. 12. 16.
Projekt támogatási összege: 1.372.150,- Ft

A projekt elsődleges célcsoportja a városfejlesztési akcióterületen élő nyiroködémás betegséggel élő és/vagy ennek következményeként megváltozott munkaképességű emberek és hozzátartozóik. Másodlagos célcsoport az akcióterület közelében, de a IX. kerületben élő nyiroködémás betegek és hozzátartozóik.

A nyiroködéma a népesség 5-7 %-át érintő betegség (5-700 ezer fő), amely az emberi élet bármely szakaszában kialakulhat, de legfőképpen az ún. másodlagos nyiroködéma az elterjedtebb, amely balesetek, daganatos betegségek, műtétek és az elhízás vagy cukorbetegség következményeként alakulhat ki, idősebb korban nagyon gyakori betegség. Az ödéma korlátozza a mozgást és így az életminőséget rontja, azonban kezeléssel javítható ez az állapot. A betegséggel élők legtöbbször nem tudják beazonosítani a tüneteket, mert általában fájdalommentesek, ugyanakkor a mozgásban, a munkavégzésben korlátozza, korlátozhatja őket.

Ennek érdekében 5 db tájékoztató, információs (rehabilitációt segítő gyakorlati bemutató) rendezvény szervezését célozzuk meg, amelyet szóróanyag, plakát kihelyezése támogat az akcióterületen, de elsősorban a Ferencvárosi Egészségügyi Szolgálat releváns rendelőiben.

Az előadások időpontjairól és helyszínéről a célcsoport tagok folyamatos tájékoztatást kapnak szóróanyagon, plakáton és az egyesület facebook oldalán.

A projekt előzménye és szakmai tartalma: Második lépés Klub

A Második lépés Klub 2012-ben jött létre azzal a céllal, hogy olyan típusú segítséget nyújtson a nyiroködémában szenvedő betegeknek, amely elsősorban a betegséggel való együttélésre fókuszál.

A nyiroködéma a nyirokrendszer megbetegedése. A nyirokerek nem képesek feladatukat betölteni – különböző okokból kifolyólag –, azaz a szövetekből nem kerül elszállításra a nyirokköteles folyadék. A szövetekben rekedt anyagok felszaporodnak és láthatóan is duzzanatot okoznak.

A nyiroködéma nem gyógyítható, de kezelhető. Az úgynevezett kompex ödémamentesítő kezelés segítségével az állapot jelentősen javítható és jól karbantartható. A terápia sikere azonban nagyban függ a beteg együttműködésétől, hozzáállásától, ugyanis a kezelés során elért eredmények fenntartásához egyfajta életmódváltás szükséges.

A Második lépés Klub ebben az életmódváltásban próbál meg minél szélesebb körű támogatást nyújtani. Az első lépés, hogy sikeresen túl vagyunk az első kezelésen, a második pedig, hogy a hétköznapokba visszatérve kialakítunk egy új életformát, amibe beépítjük a terápia során megtanultakat.

infoblokk_kedv_final_CMYK_ERFAA klub rendezvények lehetőséget teremtenek arra, hogy egyrészt pozitív példákon keresztül személyesen is megtapasztalhassuk a komplex kezelés eredményességét és azt, hogy mindössze egy kis szemléletváltással nagyjából ugyanolyan élet élhető, mint korábban. A beszélgetések során számos gyakorlati problémára is megoldást találhatunk (pl.: hogyan öltözzünk, mire figyeljünk a táplálkozás során, hogyan tekerjük föl tartósan a fáslit? stb.) illetve hasznos aktualitások is felmerülnek (pl.: mire vigyázzunk a nyaralás során, milyen cipőt viseljünk a fáslis lábunkon? stb.).

A legfontosabb, amit a Második lépés Klub közvetíteni szeretne, az a pozitív hozzáállás, a kitartás, az erő és az életöröm. Nyiroködémával együtt.